Waar kun je chemische ankers voor gebruiken?

Waar kun je chemische ankers voor gebruiken?

chemische ankers, ze zijn erg handig, maar waarvoor kun je ze nou eigenlijk goed gebruiken? Heel simpel gezegd, bij grote krachten. Als er erg grote krachten op een voorwerp werken, kan het werken als een verankering. Deze verankering zorgt ervoor dat de verbinding met de omgeving sterker blijft waardoor de constructie veel grotere krachten kan hebben. Op deze manier heb je dus bijvoorbeeld minder bevestigingspunten nodig, of is het mogelijk dat de druk- of trekkracht van een constructie veel groter wordt. Voorbeelden van toepassingen van een chemisch anker is bij vangrails, garages en hekken. Ook is niet elk chemisch anker hetzelfde en is het belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende soorten. 

De werking van een chemisch anker

Dat chemische ankers grote krachten kunnen hebben is bekend, maar hoe kan dat nou? Dat komt doordat zo’n anker uit twee componenten bestaat. Het ene component is een soort hars en het andere component is een verharder. Als je dit in bijvoorbeeld een schroefgat doet en, wanneer het vloeibaar is, draai je er een schroef in. Als je deze erin hebt gedraaid, dan zal het vervolgens uitharden en dan krijg je dus een verstevigde bevestiging. DIt zorgt ervoor dat grote druk- en trekkrachten tegengewerkt kunnen worden en dus bij zware en grote objecten kan worden toegepast. 

De verschillende soorten

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende soorten chemische ankers. Zo is zijn er chemische ankers die alleen werken bij natte materialen en zijn er ook chemische ankers die alleen werken bij droge materialen. In sommige gevallen is dit goed genoeg, maar het kan ook zijn dat er met zowel natte als droge materialen gewerkt wordt. Als dit van toepassing is, is het ten zeerste aan te raden om een chemisch anker te gebruiken die voor beide toepassingen gebruikt kan worden. Op deze manier is het mogelijk om een zeer sterke verbinding te maken tussen objecten van steen, metaal en zelfs beton. Er zijn dus veel toepassingen mogelijk voor chemische ankers, maar het is dus wel belangrijk van tevoren even te bekijken wat voor type anker je gebruikt.