Airco reinigen: hoe doe je dat? 

Airco reinigen: hoe doe je dat? 

Heb jij onlangs een nieuwe airconditioning aangeschaft? Dan is het goed om te weten dat een airco goed onderhouden moet worden. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het zelfs van belang dat een airco minstens twee keer per jaar wordt schoongemaakt. Zo voorkom je problemen als een nare geur, onvoldoende koeling of inefficiënt koelverbruik. Ben jij benieuwd wat je moet doen om jouw airco grondig te reinigen? Lees dan snel verder!

Luchtfilters stofzuigen 

Het is tijd om je schoonmaakspullen erbij te pakken. We beginnen met de stofzuiger, waarmee we stof uit de kamer van de filters verwijderen. Als er veel stof op je airco zit, kun je met de stofzuiger de buitenkant van het filter schoonzuigen. Werkt dit niet en is het filter nog steeds vies? Spoel deze dan af met lauwwarm water en zachte zeep. Dat je de luchtfilters af en toe reinigt is belangrijk om de lucht gezond te houden. 

Spoel schoonmaken 

Nu denk je misschien: waar vind ik de spoel? Deze zit in een apart compartiment in de airco. Doordat de spoel in de zomer zorgt voor veel vocht, is het belangrijk dat ook dit onderdeel regelmatig gereinigd wordt. Daarnaast vangt de spoel, naast al het stof, ook bacteriën en virussen. Dit is ongezond én zorgt voor nare geurtjes. Je kunt de spoel schoonmaken met een borstel.

Afvoerbak legen 

In de buitenunit bevindt zich een afvoerbak, waarin vuile druppels water worden verzameld. Leeg en reinig de afvoerbak regelmatig om ervoor te zorgen dat de airco niet beschadigt. In een zeer stoffige ruimte moet je misschien wel elke maand de afvoerbak van de airco controleren en schoonmaken.

Koelmiddeldruk controleren 

Om onregelmatigheden in het drukniveau van de airco op te merken, is het handig om de koelmiddeldruk te controleren. Dit maakt je alert in het geval van een lekkage of andere onregelmatigheden. Als dat het geval is, kun je het beste contact opnemen met een specialist in koeltechniek in Zwolle. Zo kun jij binnen een mum van tijd weer genieten van jouw airco. 

Nog even desinfecteren 

Voor het grootste deel is het schoonmaken van een airco dus niet ingewikkeld en kun je een hoop zelf doen. Als laatste stap is het nooit mis om de gehele airco even goed te desinfecteren.  Vooral de buitenunit kan vies worden, doordat het blootgesteld is aan weersomstandigheden of andere invloeden. Maak gebruik van desinfectiemiddelen, zoals bactericide of fungicide, zodat bacteriën en schimmels worden verwijderd.