Houtrot in het kozijn: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Houtrot in het kozijn: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Houtrot is een aantasting van het hout dat wordt veroorzaakt door schimmels. Dit komt doordat houtwerk wordt blootgesteld aan veel verschillende invloeden zoals regen en wind. 

Als het hout vochtig wordt, bijvoorbeeld door regen, groeien deze schimmels. Behandel je het hout niet op tijd, dan kan er houtrot ontstaan.

Hoe kan houtrot zich ontwikkelen?

Bepaalde omstandigheden zorgen ervoor dat de schimmels actief worden: een temperatuur tussen 5-40 graden, zuurstof en een vochtgehalte van het hout dat hoger is dan 21%. Als dit vaak gebeurt, droogt het hout niet goed. Dan ontstaat er na een tijdje houtrot. Ook binnenshuis in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken kan houtrot ontstaan. Wil je houtrot voorkomen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het houtwerk goed beschermd wordt en dat schimmels geen kans krijgen. 

Hoe herken je houtrot?

Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels in het hout. Je kunt houtrot makkelijk herkennen aan de zachte, verkleurde en indrukbare plekken in het hout. Houtrot in geschilderd hout kun je herkennen aan de barstjes in het schilderwerk. Heb je houtrot ontdekt? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Hiermee voorkom je dat het probleem verergert. Weet je niet zeker of je houtrot hebt? Met onze houtrot kozijnencheck kun je controleren of jouw kozijn is aangetast door houtrot. 

Kan ik zelf houtrot in het kozijn repareren?

Houtrot is in de meeste gevallen eenvoudig zelf te verwijderen en te repareren. Een volledig nieuw kozijn is vaak niet nodig en een stuk minder duurzaam dan het repareren van hout. wordt. Daarnaast ontstaat in 90% van de gevallen houtrot op dezelfde plek. Door te repareren maak je het hout ook in de toekomst beter bestand tegen houtrot. Een gerepareerd kozijn gaat daardoor soms zelfs langer mee dan een volledig nieuw kozijn. Houtrot repareren lijkt vaak moeilijker dan het eigenlijk is. Mensen kiezen vaak voor het volledig vervangen van een kozijn of laten het aan een professional over. Dit is een stuk duurder en minder duurzaam dan wanneer je het zelf repareert.

Gaten in het kozijn opvullen of kozijnrenovatie?

Er zijn drie soorten reparaties: hout opvullen met een houtrotvuller, hout lamineren en een deelvervanging. Hout opvullen is de meest makkelijke variant. Het opvullen van hout met houtrotvuller is mogelijk wanneer het gat klein is. Wanneer het gat groter is dan een vuistbreedte, kom je uit bij een kozijnrenovatie. Dit komt doordat het gat te groot is, hierdoor is het niet de beste en voordeligste keuze om het gat volledig op te vullen met houtrotvuller. Het hangt dus af van de grootte van het gat in het kozijn of je deze het beste kunt opvullen of voor kozijnrenovatie kunt kiezen.