Herkent u doorslaand vocht in uw woning?

Herkent u doorslaand vocht in uw woning?

Doorslaand vocht komt voor in huizen met poreuze muren en het vindt plaats in gemetselde constructies, zoals de buitenmuren van uw woning of gemetselde keldermuren. Doorslaand vocht kan vervelende gevolgen hebben voor uw woning en uiteindelijk uw portemonnee. Veel voorkomende gevolgen zijn: beschadiging van de binnen- of buitenmuur, schimmels, een hogere energierekening, hogere luchtvochtigheid in huis en over het algemeen altijd een waardevermindering van de woning.

Hoe herkent u doorslaand vocht

Doorslaand vocht is goed te zien na een regenbui, er is dan een vochtplek in de buitenmuur te zien. deze vochtplek in de buitenmuur is ook precies wat u wilt bestrijden als het om doorslaand vocht gaat. Wat er gebeurt is dat de buitenmuur het regenwater absorbeert en dit niet meer verdampt. Meestal kan het water in een muur verdampt worden gedurende de dag, maar als de muur in de schaduw staat of er als er klimplanten op groeien kan er geen zonlicht bij en blijft het water in de muur.

Oorzaken voor doorslaand vocht

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er doorslaand vocht in de muren van uw huis terecht kan komen. Zo kan het zijn de dat de muren beschadigd zijn, het vocht kan dan makkelijker naar binnen slaan. Kleine scheuren in de muur kunnen dan groter worden en de problemen in huis worden dan ook groter.

Een tweede reden voor doorslaand vocht in de muren is een verf- of pleisterlaag die sluitend aangebracht is. Dit zorgt ervoor dat de muur niet kan ademen en dus ook niet kan drogen. Dit geeft dan doorslaand vocht weer een grotere kans om te ontstaan.

Een kapotte dakgoot kan ook aan de basis van doorslaand vocht staan. Als de dakgoot water lekt in de muren kan er ook een vochtprobleem ontstaan. het is dan verstandig om de dakgoot te controleren alvorens het vochtprobleem zelf aan te pakken.

Er kunnen ook vochtplekken rondom de ramen ontstaan. Vaak zijn er dan kieren en zwakke plekken rondom de ramen. Het kan ook zijn dat er geen lekdorpels aanwezig zijn.

Wat kunt u doen tegen doorslaand vocht?

Als u vermoedt dat er doorslaand vocht in uw woning aanwezig is, kunt u het beste een specialist inschakelen. Die zal dan een analyse doen en het probleem vaststellen, waarna hij aan de slag gaat met een oplossing.