Wat zijn de beste soorten haardhout om te stoken? 

Wat zijn de beste soorten haardhout om te stoken? 

Wil jij graag op een zo schoon mogelijke manier stoken waar zo min mogelijk rook bij vrijkomt? Dat kan door rekening te houden met een paar dingen. Het belangrijkste is om te letten op wat voor soort hout je gebruikt. Want hoe schoner en droger het haardhout, hoe beter het is voor het milieu en hoe minder rook er vrijkomt. Ook voor de buren is het fijn als de rook die vrijkomt, wordt beperkt. 

Waarom is droog hout belangrijk? 

Het is voor sommige mensen logisch, maar het is toch goed om te benadrukken dat je niet elke houtsoort in de kachel kunt gooien. Om zo schoon mogelijk te stoken heb je optimale verbranding nodig. Dat gaat niet met vochtig, vies of bewerkt hout. Gooi je dat in je kachel, dan zorg je voor meer uitstoot van fijnstof en komt er meer zwarte rook vrij. Dat wil je niet. En je buren ook niet. Naast dat deze rook voor jou en je buren niet prettig is, is het ook niet goed voor het milieu en laat dat nou ook steeds belangrijker worden. Daarom kun je haardhout uit Groningen kopen via Golden Flame, dit hout is op een perfecte wijze gedroogd waardoor je het meteen kunt opbranden.

Hout laten drogen

Ga voor droog en schoon hout. Een goed houtblok moet zeker twee jaar drogen in de meeste gevallen. In sommige gevallen moet het hout nog langer drogen dan twee jaar. Hout dat nog niet zo lang geleden gekapt is, is nog erg vochtig. Vaak bevat net gekapt hout zo’n 50 procent vocht en dat mag niet meer dan 25 procent zijn op het moment dat je het gaat opbranden. Je kunt dat zelf bereiken door je hout droog op te slaan, maar je kunt ook ovengedroogd hout kopen. Daarmee wordt in slechts een paar dagen de vochtigheid teruggebracht tot 15 procent.

De Zwitserse stookmethode

De meest schone stookmethode is de Zwitserse methode. Bij deze methode steek je het vuur van boven aan in plaats van van onderen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de meest schone methode is en daarom wordt hij ook steeds populairder. Meer weten over wat voor hout jij het beste kunt gebruiken of welke methode het beste bij jou past? Neem dan zeker een kijkje op de website van Golden Flame!