Uitkijken bij gevaarlijk en chemisch afval!

Uitkijken bij gevaarlijk en chemisch afval!

Er zijn bepaalde soorten afval waar extra aandacht voor nodig is, omdat je er voorzichtig mee om moet gaan. Gevaarlijk en chemisch afval is een afvalstroom die op een professionele manier verwerkt moet worden. Vraag je je af hoe je het beste kunt omgaan met gevaarlijk en chemisch afval bij jouw bedrijf, lees dan zeker verder!

Welk afval is gevaarlijk of chemisch?

Er zijn veel verschillende soorten afval die als ‘gevaarlijk’ of ‘chemisch’ bestempeld worden. Zo heb je bedrijfsafval uit de zorg, zoals laboratoriumafval of medisch afval. Ook verschillende bedrijven in de bouw hebben gevaarlijk en chemisch afval, zoals asbest, oplosmiddelen, spuitbussen of verf afval. Verder zijn accu’s, afvalwaters, KGA/KCA, olie afval, slibben, vervuild staal, en zuren en basen ook afvalgroepen die onder ‘gevaarlijk’ of ‘chemisch’ vallen. Deze afvalgroepen hebben een speciale verwerkingsstructuur, waarvoor je het beste een professioneel bedrijf in kunt schakelen. Deze weten namelijk precies wat de regels zijn en hoe het gevaarlijke afval correct afgevoerd kan worden.

Wat doe je met gevaarlijk en chemisch afval?

De verwijdering van gevaarlijk en chemisch afval, samen met andere afvalstoffen, is onwenselijk, omdat het erg belastend kan zijn voor mens en milieu. Er is een aparte verwerkingsstructuur voor gevaarlijk afval gecreëerd, waar strenge overheidsregulering, hoogwaardige infrastructuur en geavanceerde technologie aan verbonden is. Dit zorgt ervoor dat de verwerking van gevaarlijk afval zo onschadelijk mogelijk is voor mens en milieu. Een bedrijf zoals Renewi heeft de kennis en mogelijkheden om gevaarlijk afval op de correcte manier af te voeren en te verwerken. Daarom is het belangrijk om dit door een professional, zoals Renewi, te laten doen.

Gevaarlijk en chemisch afval verwerken

Gevaarlijk en chemisch afval wordt verwerkt aan de hand van strenge regels. Zo moeten verwerkers van gevaarlijk afval speciale verpakkingen en etiketten gebruiken. Per gevaarlijke afvalgroep zijn er ook aparte regels, deze zijn opgesteld door de overheid. Ondanks deze strenge verwerking, kan gevaarlijk en chemisch afval soms hergebruikt worden. Steeds meer stoffen uit klein chemisch afval (KCA), zoals metaal uit batterijen of accu’s, kunnen hergebruikt worden. Materiaal uit gevaarlijk en chemisch afval dat niet hergebruikt kan worden, wordt vernietigd volgens de regels van de overheid.