Alles wat je moet weten over het onderhouden van een plat dak

Alles wat je moet weten over het onderhouden van een plat dak

In nieuwbouwwijken zag je de afgelopen twintig jaar steeds meer huizen met platte daken gebouwd worden. Platte daken moeten anders behandelt worden dan een dak met dakpannen, maar hoe onderhoud je een plat dak? Je leest het allemaal in dit artikel! Lees dus zeker even verder. 

Een plat dak gaat minder lang mee

Een plat dak is heel wat kwetsbaarder dan een dakpannen dak. Een plat dak gaat namelijk vaak maar 25 jaar mee terwijl een dakpannen dak veel langer mee gaat. Het is daarom goed op je platte dak ieder jaar te laten inspecteren door een professional zoals MVH Dakwerken Breda. Zo weet je zeker dat het dak nog in goed staat is en als er iets mis is, kan dit opgelost worden. 

Het onderhouden van een groen dak

Wanneer je een groen dak hebt, heeft dit dak twee keer per jaar onderhoud nodig. Je mag op het dak lopen, maar het is niet verstandig om het dak ook echt te gebruiken als dakterras en er dus geregeld overheen te lopen. De volgende punten kan je aanpakken om het dak in een zo goed mogelijke staat te houden: 

  • De waterafvoer via de regenpijp controleren 
  • De afvoer schoonmaken
  • Onkruid en mos weghalen
  • Het groen water geven in droge periodes
  • Het groene dak bemesten 

Een EPDM of bitumen dak 

Wanneer je over een bitumen-dak loopt, moet je goed opletten. Onder de warme zomerzon wordt dit materiaal zacht en kan het snel beschadigen. In de winter wordt het bitumen juist hard en kan het barsten als je eroverheen loopt. Dit kan allemaal uitlopen tot lekkages en dat wil je echt niet hebben. Tijdens het inspecteren van het dak wordt er gekeken naar of er veel rommel op het dak ligt. Als dit het geval is, wordt de rommel verwijdert. Check de naden en kijk ook of je scheurtjes ziet. Let vooral op de dakranden, die hebben het meest te lijden onder weersinvloeden.